Најчешћа питања

Које су крајње тачке претраживача за прослеђивање URL адреса?

IndexNow-enabled search engines shares immediately all URLs submitted to all other IndexNow-enabled search engines, so you just need to notify one endpoint.

IndexNow
https://api.indexnow.org/indexnow?url=url-changed&key=your-key
Microsoft Bing
https://www.bing.com/indexnow?url=url-changed&key=your-key
Seznam.cz
https://search.seznam.cz/indexnow?url=url-changed&key=your-key
Yandex
https://yandex.com/indexnow?url=url-changed&key=your-key
Проследио/ла сам URL. Шта се даље дешава?
Ако се претраживачима допадне ваша URL адреса, они ће покушати да је попишу да би брзо преузели најновији садржај на основу своје логике планирања пописивања и квоте пописивања за вашу локацију.
Проследио/ла сам 10.000 URL адреса данас. Шта се даље дешава?
Ако се претраживачима допадну ваше URL адресе и имају довољно велику квоту пописивања за вашу локацију, они ће покушати да попишу неке или све те URL адресе.
Проследио/ла сам URL адресу, али је не видим индексирану?
Коришћењем IndexNow се обезбеђује то да претраживачи прате ваше промене веб локације. Коришћење протокола IndexNow не гарантује то да ће претраживачи пописати или индексирати веб странице. Може бити потребно одређено време да се промене прикажу у претраживачима.
Управо сам почео/ча да користим IndexNow. Да ли би требало да објавим URL адресе промењене прошле године?
Не, требало би да објавите само оне URL адресе које су се мењале (биле додате, ажуриране или избрисане) од тренутка у ком сте почели да користите IndexNow.
Да ли се прослеђене URL адресе рачунају у моју квоту пописивања?
Д, свако пописивање се рачуна у квоту. Када их објавите у IndexNow, обавештавате претраживаче о томе да су вам ове URL адресе важне, па ће претраживачима генерално приоритет бити пописивање тих URL адреса у односу на URL адресе које знају.
Зашто не видим да су све прослеђене URL адресе претраживачи индексирали?
Претраживачи могу да одаберу да не попишу и не индексирају URL адресе ако оне не испуњавају њихове критеријуме за избор.
Зашто је моја URL адреса индексирана у једном претраживачу, али не и у осталима?
Претраживачи могу да не изаберу одређену URL адресу ако она не испуњава њихове критеријуме за избор.
Имам малу веб локацију са неколико веб страница. Да ли би требало да користим IndexNow?
Да, ако желите да претраживачи открију садржај чим се он промени, онда би требало да користите IndexNow. Нећете морати да чекате да прође много сати или, још горе, недеља да бисте видели своје промене у претраживачима.
Да ли могу исту URL адресу да проследим више пута дневно?
Избегавајте да исту URL адресу прослеђујете више пута дневно. Ако се странице често уређују, онда је пожељно да сачекате да прође 10 минута између уређивања пре него што о томе обавестите претраживаче. Ако се странице стално ажурирају (примери: време у Вајмеи, време у Токију), пожељно је да не користите IndexNow за сваку промену.
Да ли могу да проследим 404 URL адресе кроз API?
Да, можете да проследите странице са „мртвим“ везама (http 404, http 410) да бисте обавестили претраживаче о новим „мртвим“ везама.
Да ли могу да проследим нове везе за преусмеравање?
Да, можете да проследите URL адресе које преусмеравају од скоро (пример: 301 redirect, 302 redirect, html са мета ознаком за освежавање итд.) да бисте обавестили претраживаче о томе да је садржај промењен.
Да ли могу да проследим све URL адресе за моју локацију?
Користите IndexNow за прослеђивање само оних URL адреса које су промењене (додате, ажуриране или избрисане) недавно, укључујући све URL адресе ако су све URL адресе промењене недавно. Користите мапе локација да бисте обавестили претраживаче о свим вашим URL адресама. Претраживачи посећују мапе локација на сваких неколико дана.
Добио/ла сам одговор HTTP 429 Too Many Requests (Превише захтева) од једног од претраживача. Шта би требало да урадим?
Такав кôд статуса одговора, HTTP 429 Too Many Requests (Превише захтева), означава то да шаљете превише захтева током одређеног времена. Успорите или покушајте поново касније.
Када треба да променим шифру?
Претраживачи ће покушати да попишу {key}.txt датотеку само једном ради верификовања власништва и то када приме нову шифру. Такође, не морате често да мењате шифру.
Да ли могу да користим више шифри по хосту?
Да, ако ваше веб локације користе различите системе за управљање садржајем, сваки тај систем може да користи сопствену шифру; објавите различите шифре у корену хоста.
Да ли могу да користим једну датотеку шифре за цео домен?
Не, сваки хост у оквиру вашег домена мора имати сопствену шифру. Ако ваша локација садржи host-a.example.com и host-b.example.com, потребна вам је датотека шифре за оба хоста.
Да ли могу да користим исту шифру на једном хосту или више њих?
Да, можете поново да употребите исту шифру на два хоста или више њих и на два домена или више њих.
Имам мапу локације, да ли ми треба IndexNow?
Да, када мапе локација веб мастери користе као лак начин да обавесте претраживаче о свим страницама на њиховим локацијама доступним за пописивање, претраживачи неће често посећивати мапе локација. Уз IndexNow веб мастери „не морају“'да сачекају да претраживачи открију и попишу мапе локација, већ могу директно да их обавесте о новом садржају.
Шта ако имам још неко питање о томе како се користи IndexNow?
Прегледајте документацију која је доступна за сваки претраживач да бисте пронашли више података о протоколу IndexNow.